Geen hoofddoekverbod voor personeel van winkels in metro

Het hoofddoekenverbod in de winkels in Brusselse metro- en premetro wordt opgeheven. Dat bevestigt Pascal Smet na een interpellatie van zijn Fouad Ahidar. 

Brussels parlementslid Fouad Ahidar heeft minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet geïnterpelleerd over het hoofdoekenverbod voor mensen die in winkels werken in de metro- en premetrostations.

De exploitanten van die winkels zijn onderworpen aan een lastenboek. Daarin staat ondermeer dat ‘het personeel van de winkels er altijd verzorgd moet uitzien en dat het geen politieke of religieuze tekens mag dragen. Deze eisen moeten in het arbeidsreglement van de exploitant staan. Zo’n arbeidsreglement is bij wet verplicht.

Fouad Ahidar :

"De MIVB ijvert als eerste Belgische bedrijf voor diversiteit onder haar werknemers en moedigt ondermeer vrouwen aan om voor haar te komen werken. Tegelijkertijd eist ze van private exploitanten om te discrimineren."

Fouad Ahidar vindt dat elk bedrijf de vrijheid moet hebben om zijn eigen regels op te leggen, zolang ze het goed functioneren van de MIVB niet in het gedrag brengen. Volgens Fouad Ahidar is het onlogisch dat de winkels in de metro zich aan regels moet houden die indruisen tegen de diversiteit, alleen maar omdat ze in een metro- of premetro hal gelegen zijn. Bovengronds mag het personeel wel een hoofddoek dragen.

Pascal Smet is het hier mee eens en heeft de kwestie aangekaart bij de directie van de MIVB.
Pascal Smet :

"Samen met de directie van de MIVB vind ik dat een dergelijke algemene verplichting niet thuishoort in het interne reglement. Iedere ondernemer moet over de vrijheid beschikken om zelf zijn of haar diversiteitsbeleid te bepalen. Ik zal er dan ook op toezien dat het algemeen hoofddoekenverbod op korte termijn wordt geschrapt uit het interne reglement van de MIVB".

Contacteer ons
Fouad Ahidar Brussels volksvertegenwoordiger sp.a, sp.a fractie BHG – RVG
Fouad Ahidar Brussels volksvertegenwoordiger sp.a, sp.a fractie BHG – RVG
Over sp.a fractie Brussels Parlement

sp.a fractie Brussels Parlement
Lombardstraat 57
1005 Brussel