‘MIVB moet reclamecode herzien’

Hannelore Goeman (sp.a) pleit voor een verbod op gokreclame op het openbaar vervoer

De Brusselse openbare vervoermaatschappij MIVB besliste om de reclamecampagne van het on-line gokbedrijf Star Casino stop te zetten. Op de posters is een naakte vrouw te zien, bedekt met geld. Nogal wat gebruikers namen daar aanstoot aan. Hannelore Goeman, Brussels parlementslid voor sp.a, is tevreden met de beslissing van de MIVB maar pleit voor een algemeen verbod op gokreclame op het openbaar vervoer. 

Hannelore Goeman wijst op de risico's van gokverslaving en van de negatieve impact die reclame voor gokken heeft:

“Gokverslaving leidt bijzonder vaak tot financiële problemen: gokkers zetten al hun financiële middelen in en bouwen een zeer zware schuldenlast op. Gokverslaving leidt tot verwaarlozing van werk, gezin en studie. Ze komen vaak in een erg negatieve spiraal terecht.”

Recent onderzoek van de hogeschool UC Leuven – Limburg bij 3000 jongeren in heel België heeft vastgesteld dat er steeds meer gegokt wordt in de leeftijdscategorie tussen 12 en 18 jaar. Dit onderzoek vermeldt ook enkele onthutsende cijfers: 4,5 procent van die jongeren die in het voorbije jaar gegokt hebben, vertoont risicovol gokgedrag en meer dan 3 procent van de jongeren kan worden beschouwd als probleemgokker.

Hannelore Goeman wil dat de MIVB, als openbaar bedrijf, haar verantwoordelijk opneemt in het tegengaan van gokverslaving. Ze wil dat het beheerscontract van de MIVB met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt aangepast om gokreclame in de metro, op trams en bussen en in tram- en bushokjes te verbieden. Goeman wil ook dat de overheid gokreclame, zoals tabaksreclame, op termijn overal verbiedt. Hiervoor is een federale wetswijziging nodig.

“Ik vind dat we in Brussel niet moeten wachten tot de federale regering maatregelen neemt om on-line gokken aan banden te leggen”, aldus Goeman. “Ik wil dat Brussel al maatregelen neemt om gokreclame in de publieke ruimte terug te dringen. Een verbod op gokreclame via de MIVB is voor mij een belangrijke stap in de goede richting”.

Hannelore Goeman werkt aan een initiatief in het Brussels Parlement om de beheersovereenkomst van de MIVB aan te passen om gokreclame te verbieden. 

Contacteer ons
Hannelore Goeman Brussels volksvertegenwoordiger sp.a, sp.a fractie BHG – RVG
Hannelore Goeman Brussels volksvertegenwoordiger sp.a, sp.a fractie BHG – RVG
Over sp.a fractie Brussels Parlement

sp.a fractie Brussels Parlement
Lombardstraat 57
1005 Brussel