Multiconfessioneel perceel afgescheiden van rest van kerkhof Schaarbeek-Evere

Multiconfessioneel perceel afgescheiden van rest van kerkhof Schaarbeek-Evere

Sinds kort is het multiconfessionele deel van het kerkhof van Schaarbeek Evere afgesloten met een hek. Hier liggen onder meer moslims en joodse gelovigen begraven. Onaanvaardbaar, vindt Brusselse Parlementslid Fouad Ahidar (sp.a). Hij zal bevoegd minister-president Rudi Vervoort interpelleren over de kwestie en brengt woensdag 31 januari een bezoek aan het kerkhof.  

Onlangs heeft de gemeente Schaarbeek beslist om het multiconfessionele deel van het kerkhof van Schaarbeek-Evere af te sluiten van de rest van de begraafplaats. De bevoegde dienst heeft een hek geplaatst rond dit deel van het kerkhof. Hier worden onder meer moslims, maar ook joodse gelovigen begraven.  

Fouad Ahidar : "Ik vind dit een ongehoorde beslissing, die me doet denken aan het Apartheidsregime in Zuid-Afrika."

Door het hek is de toegang naar de hoofdingang van het kerkhof afgesloten. Mensen die naar het multiconfessionele deel willen, moeten nu een omweg maken van meer dan een kilometer.

Fouad Ahidar : "Dit hek doet echt denken aan een gevangenis. Welke boodschap wil de bevoegde schepen hiermee geven ?  Voor mij moeten Moslims, Joden en Christenen naast elkaar begraven worden, zonder onderscheid. Dit kerkhof was een voorbeeld van die eenheid. Met het hek is daar abrupt een einde aan gekomen. Voor mij is het hek het symbool van de uitsluiting van een deel van de bevolking, zelfs na de dood."

Morgen - woensdag 31 januari – brengt Fouad Ahidar om 9u30 een bezoek aan het kerkhof. Ahidar zal ook Minister-President Rudy Vervoort interpelleren over de zaak, die verantwoordelijk is voor de lokale besturen. Daarnaast heeft Fouad Ahidar een online petitie gelanceerd. Al meer dan 1700 mensen hebben de petitie ondertekend. 

Contacteer ons
Fouad Ahidar Brussels volksvertegenwoordiger sp.a, sp.a fractie BHG – RVG
Fouad Ahidar Brussels volksvertegenwoordiger sp.a, sp.a fractie BHG – RVG
Over sp.a fractie Brussels Parlement

sp.a fractie Brussels Parlement
Lombardstraat 57
1005 Brussel