Reclame voor gokken zal niet meer mogelijk zijn bij MIVB

Op voorstel van Hannelore Goeman vraagt minister Pascal Smet (beiden sp.a) de MIVB om gokreclame te verbieden. De MIVB gaat in op die vraag en neemt het verbod op in zijn nieuwe reclamehandvest dat ingaat op 1 januari 2019.

Naar aanleiding van ophef rond de seksistische gokreclame voor Star Casino op de MIVB deed Hannelore Goeman (sp.a) begin dit jaar al een oproep om gokreclame te verbieden op het Brusselse openbaar vervoer. Deze woensdag kwamen er weer heel wat verontwaardiggde reacties over gokreclame op de treinen van de NMBS. Volgens Goeman toont onderzoek duidelijk aan dat gokreclame  er wel degelijk voor zorgt dat mensen (opnieuw) gaan gokken en dat reclame het risico op gokverslaving vergroot.

 “Gokreclame doet uitschijnen dat er alleen winnaars zijn als je gokt, maar in de praktijk  leidt gokken heel vaak tot verslaving en schulden. Ik vind het onverantwoord dat er op openbare plaatsen reclame wordt gemaakt voor dit soort praktijken. Want als je wint heb je vrienden, maar als je verliest draait je omgeving en de maatschappij daar mee voor op.”

Hannelore Goeman vindt dat de overheid niet blind mag blijven voor de negatieve impact van gokreclame en haar verantwoordelijkheid moet nemen. Minister Pascal Smet geeft alvast het goeie voorbeeld binnen zijn eigen bevoegdheid. Op voorstel van Goeman vraagt Smet de MIVB een verbod op commerciële gokreclame in te schrijven in haar nieuwe reclamehandvest.

Pascal Smet:  “Als openbaar bedrijf vind ik het belangrijk dat ook de MIVB zijn steentje bijdraagt in de strijd tegen gokverslaving. Het beheerscontract van de MIVB met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt aangepast om gokreclame in de metro, op trams en bussen en in tram- en bushokjes te verbieden. De MIVB heeft al positief gereageerd en het verbod gaat normaal in vanaf  1 januari 2019.”

Goeman hoopt dat het verbod op gokreclame op de MIVB een eerste stap is naar een algemeen verbod op gokreclame. Goeman: “Ik ben blij dat we in Brussel niet wachten tot de federale regering maatregelen neemt om on-line gokken aan banden te leggen; gokreclame heeft geen plaats in de publieke ruimte,” aldus Goeman. “Een verbod op gokreclame via de MIVB is voor mij een belangrijke stap in de goede richting”.

Contacteer ons
Hannelore Goeman Brussels volksvertegenwoordiger sp.a, sp.a fractie BHG – RVG
Hannelore Goeman Brussels volksvertegenwoordiger sp.a, sp.a fractie BHG – RVG
Over sp.a fractie Brussels Parlement

sp.a fractie Brussels Parlement
Lombardstraat 57
1005 Brussel