sp.a denkt mee over heropleven Brussel

Gisteren vond er in de commissie Economie van het Brussels Parlement een debat plaats over de gevolgen van de aanslagen op de lokale economie. sp.a deed ook een aantal voorstellen

Elke Roex (sp.a)  is tevreden met de maatregelen die de Brusselse regering heeft getroffen, maar verwacht ook van de andere overheden een inspanning om hun hoofdstad er terug bovenop te helpen.

sp.a doet ook enkele bijkomende voorstellen om de lokale economie te ondersteunen en het imago van Brussel te herstellen.

Eerst en vooral moet het vertrouwen hersteld worden. Wil men het herstel bespoedigen, dan moet met op zijn minst de perceptie creëren van normaliteit, dat betekent normalisering van het stadsleven, te beginnen met metroverkeer. Sommige  veiligheidsmaatregelen lijken overtrokken en moeten beter afgewogen worden tegen de noden van de stad. De ervaringen in New York, Madrid en Londen hebben aangetoond dat een overreactie van de overheid op het gebied van veiligheid nefast is voor de heropleving van de lokale economie.

Ten tweede moeten de regeringen samen een aantal dringende tijdelijke promotionele en economische maatregelen nemen. Naast de geplande promotiecampagnes, vragen wij een goedkoper ‘We love Brussels’ treinticket naar Brussel bij de NMBS. Dit moet ervoor zorgen dat bewoners buiten Brussel sneller terugkeren naar hun hoofdstad. 

Op economisch vlak hebben we nood aan een lokaal economisch rampenplan. Kleine ondernemingen en zelfstandigen lijden het meest onder deze tijdelijke en plaatselijke economische dip. Zij hebben weinig reserves en beschikken vaak niet over de capaciteiten om de verschillende steunmaatregelen uit te vloeien. Het aantal faillissementen onder dit soort zaken is nu al exponentieel aan het stijgen. De sp.a stelt voor om binnen bepaalde perimeters en voor bepaalde sectoren een vereenvoudigde en prioritaire procedure te voorzien zodat steunmaatregelen veel sneller en met minder administratieve last bij de getroffen handelaars belanden.

Contacteer ons
Elke Roex Brussels parlementslid, sp.a fractie BHG – RVG
Elke Roex Brussels parlementslid, sp.a fractie BHG – RVG
Over sp.a fractie Brussels Parlement

sp.a fractie Brussels Parlement
Lombardstraat 57
1005 Brussel