Verhoogt huiswerk de ongelijkheid tussen kinderen?

Verhoogt huiswerk de ongelijkheid tussen kinderen?

Jef Van Damme (sp.a) organiseert debat in het Brussels Parlement

Brussels parlementslid Jef Van Damme (sp.a) organiseert zaterdag 26 november een debat rond huiswerk. Delphine Chabbert van la Ligue des Familles, Houria Ouberri, coördinatrice huiswerkklassen in Molenbeek en inspecteur voor het basisonderwijs Yvan Ameye zetten voor- en nadelen op een rijtje. Daarna gaan ze in debat met het publiek.

‘Het is omdat de ouders het vragen’, hoor je bij leerkrachten en scholen als ze huiswerk geven. Toch zijn de meeste mensen tegen. Hoe komt dat? Op 26 november debatteren voor- en tegenstanders van huiswerk in het Brussels Parlement over het thema.

Moeten we bijvoorbeeld het systeem van Finland overnemen? Daar wordt huiswerk in de school gemaakt tijdens de lesuren onder begeleiding van een leraar. Kan dat systeem ook bij ons werken? In Spanje willen ze huiswerk afschaffen in de lagere school.

Zeker is dat huiswerk de ongelijkheid tussen kinderen verhoogt.  Kinderen van wie de ouders niet kunnen helpen, geraken achter. Net zij hebben extra ondersteuning nodig. Ook de stress verhoogt. Tegenstanders vinden ook dat kinderen al lang genoeg op school zitten en in hun vrije tijd moeten kunnen ravotten en spelen.

Anderzijds hebben de ouders zicht op wat de kinderen leren op school dankzij het huiswerk. Er is een wisselwerking tussen school en ouders. Bovendien leren kinderen zelfstandig werken en plannen dankzij huiswerk.

Op zaterdag 26 november nodigt Jef Van Damme (sp.a) Delphine Chabbert uit van La Ligue des Familles. Zij is tegenstander van huiswerk. Houria Ouberri van haar kant is coördinatrice van de huiswerkklassen in Molenbeek. Inspecteur voor het lager onderwijs en Brusselkenner Yvan Ameye geeft tips aan ouders om hun kinderen te begeleiden bij huiswerk en aan scholen en leraren of en hoeveel huiswerk ze best geven aan de leerlingen.

 

Praktisch:
zaterdag 26 november van 10u45-13u
Brussels Parlement, Lombardstraat 69, 1000 Brussel
info op: 02/549.66.55 of huiswerk.devoirs@gmail.com

Contacteer ons
Over sp.a fractie Brussels Parlement

sp.a fractie Brussels Parlement
Lombardstraat 57
1005 Brussel