“Wildparkeren in Jubelpark moet stoppen”

Jef Van Damme (sp.a): “Genoeg vergaderd, tijd voor actie!”

Na vier jaar palaveren tussen overheden is er nog altijd geen oplossing voor het wildparkeren op de esplanade van het Jubelpark. Dat blijkt uit een antwoord van Brussels minister voor Leefmilieu Céline Fremault op een vraag van Jef Van Damme, Brussels parlementslid voor sp.a. Voor het parlementslid is dit pop-up parkeerterrein te midden van een monumentaal park een doorn in het oog. De Regie der Gebouwen moet snel slagbomen plaatsen om het park af te sluiten.

Sinds jaar en dag kunnen pendelaars elke dag zonder vergoeding hun voertuig achterlaten op de grootste gratis openluchtparking van Brussel, en dat op een steenworp van de Europese zakenwijk.

Jef Van Damme klaagt deze situatie al vele jaren aan.

Dit gaat helemaal in tegen de geest van de gewestelijke mobiliteitsplannen die de autodruk in de stad net willen verminderen. Een gratis parking in een historisch park hoort daar niet bij.

Volgens het parlementslid is deze situatie niet eens reglementair, want er bestaat helemaal geen vergunning voor dit parkeerterrein met meer dan 350 plaatsen. Toch blijft deze situatie voortbestaan. Een institutioneel kluwen zou daarbij aan de basis liggen. Verschillende overheden en instanties willen er hun zegje over doen, zonder evenwel voor een oplossing te zorgen.

Nochtans bestaat er wel degelijk een brede consensus bij de betrokken instanties om de situatie te wijzigen, zo bleek uit eerdere parlementaire vragen aan Brussels minister Céline Fremault. Zowel Leefmilieu Brussel (beheerder), de Regie der Gebouwen (de eigenaar), de Musea en Beliris staan achter het idee van een autovrije esplanade. Lang was enkel de stad Brussel de spelbreker. Enkele liberale schepenen wilden de parking behouden en er parkeermeters plaatsen. Maar een nieuwe politieke constellatie heeft deze hinderpaal weggenomen. Volgens Van Damme zijn er dus geen excuses meer. De Regie der Gebouwen, de eigenaar van het terrein, moet snel slagbomen plaatsen

“Afgezien van de pendelaars is niemand tevreden met deze situatie. De Regie der Gebouwen hoeft maar enkele slagbomen te plaatsen. Een zeer eenvoudige oplossing voor een overduidelijk kwalijke situatie. Dit monument verdient beter.”

Contacteer ons
Over sp.a fractie Brussels Parlement

sp.a fractie Brussels Parlement
Lombardstraat 57
1005 Brussel